Наша діяльність

Тиждень української мови і літератури в Костянтинівському вищому професійному училищі

Тиждень української мови і літератури в Костянтинівському вищому професійному училищі: «Мова – це душа народу, його поезія, пісня і казка»

Напередодні весни, коли на зміну пейзажу з покритими снігом деревами прийшла ніжна акварель весни, хто як не гуманітарії піднімуть настрій та надихнуть на добрі справи!Тематичний урок, присвячений Міжнародному дню рідної мови, «Мова кожного народу неповторна і своя», організований викладачами Д.О.Лук’янчиковою та О.М.Трусовою, відкрив тиждень, адже мова - це основа нашого життя. Майбутні кухарі, учні груп 2-1, 1-1, ознайомилися із історією свята, цікавими місцями у світі, символами мовної єдності, такими як французька Стіна Кохання у Парижі. Вона складається з 612 прямокутних емальованих плиток, на яких 311 разів відтворена фраза «Я кохаю тебе» і не тільки на усіх сучасних мовах, а також на рідких або забутих діалектах. Учениця групи 1-1 Баленко Ольга привітала усіх з Парижа та пообіцяла відвідати це місце та підготувати свій відеозвіт. Учні переглянули виступи учнів училища на вірменській, англійській, українській мові, підготували цікаві факти про рідну українську мову.

До свята мови майбутні токарі групи 1-7 підготували презентацію, а електрозварники групи 2-6 брали участь у вікторині “Найкращий знавець”, яку підготувала викладач В.Д Ткаченко. Владислав Отрижко, Олексій Мотроненко стали переможцями.

21 лютого, у Міжнародний день рідної мови представники ЗП(ПТ)О Донецької області долучилися до міжобласного марафону “Нас єднає мова”, присвяченому цьому святу. На заході були представлені заклади ЗП(ПТ)О Дніпропетровської, Київської, Тернопільської, Івано-Франківської, Луганської, Донецької області. Наше училище представляли викладачі Лук’янчикова Д.О., Трусова О.М., учениця групи 2-1 Платонова Анастасія, яка виступила з декламацією авторського вірша «На серці дуже боляче». Усі учасники заходу представили свої виступи, лейтмотив яких, що мова – то не просто слова, звуки. Це – голос народу. Втрата мови веде до зникнення самої нації. Тому наш народ протягом віків веде боротьбу за її збереження. Виступ Платонової Анастасії можна переглянути за посиланням https://youtu.be/_6DrOVybSe0

Поетичні читання “Поезія єднає серця” зібрали шанувальників поетичного слова різних груп училища. Декламували вірші Зайчик Анастасія (гр. 2-1), Заїка Родіон (гр. 2-1), Оспіщева Наталія (гр. 2-1), Буцька Анастасія(гр. 1-1), Васильченко Анастасія (гр. 3-1), Платонова Анастасія (гр. 2-1), яка прочитала свої нові авторські вірші і розповіла про свій восьмирічний досвід поетичної творчості. Під час музичних пауз учні слухали пісні на вірші відомих українських поетів І.Франка, В.Симоненка, М.Вороного у виконанні популярної групи “МУР” . «Захалявна Книжечка», (а саме так називається їх нова робота), увібрала у себе реп, хіп-хоп, хард-рок, соул, ньювейв, фанк й трошки техно, і все це – на тексти українських класиків.

Музично-поетична гра “Відгадай поета” завершила захід. На відкритій виховній годині “О рідне слово, хто без тебе я!”, підготовленою викладачем В.Д.Ткаченко, майбутні електрозварники групи 2-7 переглянули презентацію, декламували вірші, складали поетичні рядки, висловлювали свої судження про роль мови та літератури у житті людини. Ковальов Сергій, Козлов Антон, Зейналов Євген висловили у своїх виступах думку, що треба бути українцями словом і ділом.

Викладач В.І.Бобильова В.у групі майбутніх кухарів 2-К провела вікторину "Ми знаємо українську мову!" Учні разом із майстром виробничого навчання В.В.Мороз в гарному настрої активно долучилися до змагання. Гільядов Олександр та Савенков Андрій визначені журі як найкращі знавці української мови, а цікаві відповіді на запитання, цікаві факти запам’ятаються надовго!

Викладачі-філологи підбили підсумки тижня: «Учитися учням легко, коли учитися цікаво!»

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…