Наша діяльність

Кухарі з ДНЗ «Костянтинівське вище професійне училище» впроваджують кулінарні тенденції

Відповідно до річного плану роботи ДНЗ «Костянтинівське вище професійне училище» з 06.02.2023 по 10.02.2023 був проведений тиждень з професії «Кухар. Кондитер» під гаслом «Кулінарна тенденція». В рамках тижня були організовані ті проведені різноманітні онлайн заходи, в яких із задоволенням прийняли участь здобувачі освіти смачної професії з І, ІІ, ІІІ та IV курсів.

Тиждень розпочався з інформаційної онлайн лінійки, на якій здобувачів освіти було ознайомлено з планом, задачами і цілями заходів тижня.

06 лютого було сплановано, організовано та проведено три методичні заходи: «Сучасна кулінарія», онлайн майстер-клас «Кулінарна тенденція у приготуванні страв з м'яса» та майстер-клас «Як смакує Україна. Гастрономічні традиції та найвідоміші страви».
В групах 4-19 та 1-1 викладачі професійно-теоретичної підготовки Світлана Карпенко та Людмила Ушкварок провели захід «Сучасна кулінарія». На заході здобувачі освіти переглянули та обговорили відеоролик «Українська кухня: ТОП 30 СТРАВ та величезний кулінарний спадок». В кінцевому результаті учасники заходу розвинули в собі патріотичну свідомість і відповідальність, почуття вірності, любові до Батьківщини, турботи про спільне благо, збереження та шанування національної пам’яті, про величезний кулінарний спадок.

Олексій Тіхонов, майстер виробничого навчання, для групи 3-1 та всіх гостей провів онлайн майстер-клас під назвою «Кулінарна тенденція у приготуванні страв з м'яса». Захід був спрямований на розвинення у здобувачів освіти професійної зацікавленості і підвищення професійної компетентності у приготуванні страв з м’яса з використанням інноваційних технологій та правилах подачі страв. За правилами проведення майстер-класу, здобувачі освіти обрали страву з м’яса, яку готували самостійно вдома, але після ознайомлення з інструкцією по техніці безпеки.

Викладачі професійно-теоретичної підготовки Світлана Карпенко та Людмила Ушкварок провели майстер-клас «Як смакує Україна. Гастрономічні традиції та найвідоміші страви» і презентували страви, які готувались у їх дитинстві. Цим заходом викладачі пояснили здобувачам освіти з груп 1-1 та 3-К, як участь у сімейних традиціях несе багато важливих функцій для нації. Ці традиції зміцнюють почуття цілісності маленького колективу - родини, поглиблюють взаємини між її членами, створюють упевненість і відчуття неповторності домашньої атмосфери, а потім і країни.

07 лютого було сплановано, організовано та проведено три методичні заходи: «Подорож у світ піци», майстер-клас «Приготування пасти» та «Гастрономічний тур Тернопільщиною».

Майстер виробничого навчання Ольга Шевченко і викладач іноземних мов Алла Данілова провели інтегрований позакласний захід «Подорож у світ піци» в групі 1-1. Захід був проведений в ігровій формі, на якому перевірили та поглибили знання здобувачів освіти не тільки в обраній професії, а й знання англійської мови.

Валентина Ольховик, майстер виробничого навчання, стала правонаступницею у проведенні заходів. Валентина Миколаївна провела для групи 1-1 та всіх гостей онлайн майстер-клас по приготуванню справжньої італійської пасти. Здобувачі освіти із зацікавленістю прослухали історію походження пасти, інструктаж по техніці безпеки та уважно спостерігали за вправними трудовими прийомами майстра. Після завершення майстер-класу всі учасники мали змогу приготувати пасту «Карбонара» самостійно вдома.

Гастрономічний тур Тернопільщиною для групи 3-К та гостей заходу влаштувала майстер виробничого навчання Анастасія Кубашина. Метою гастротуру було ознайомлення з технологією приготування та культурою споживання їжі на Закарпатті України. Здобувачі освіти та гості занурились у цікавий світ кулінарної подорожі, де Анастасія Сергіївна та здобувачки освіти з групи 3-К були гідами.
08 лютого, у середу було сплановано, організовано та проведено два методичні заходи: урок в/н «Приготування бісквітної та пісочної крихти» та інтегрований урок «Морепродукти. Харчова цінність та хімічний склад».

Валентиною Мороз, майстром виробничого навчання був проведений елемент уроку виробничого навчання (вступний інструктаж) «Приготування бісквітної та пісочної крихти» в групі 2-К. Валентина Володимирівна перевірила знання у здобувачів освіти з минулого уроку та показала, як правильно опанувати професійні прийоми та навички у приготуванні різних видів крихт, за допомогою інформаційно-комунікаційних технологій. По завершенню вступного інструктажу здобувачі освіти отримали завдання для самостійного виконання вдома.

Викладач професійно-теоретичної підготовки Світлана Карпенко та викладач хімії і біології Анна Ісенко провели інтегрований урок з предметів «Технологія приготування їжі з основами товарознавства» та «Хімія» у групі 3-К. Викладачі провели урок з використанням інтерактивних технологій навчання. Здобувачі освіти із зацікавленістю приймали участь у всіх завданнях на уроці. Світлана Анатоліївна розповіла про асортимент, види, призначення, вимоги до якості, умови зберігання, використання морепродуктів. Продемонструвала, як використати для самостійного навчання, розроблений нею освітній продукт на платформі «Book Creator», інтерактивний підручник «Морепродукти». Анна Юріївна розповіла здобувачам освіти про хімічний склад і харчову цінність морепродуктів, їх користь та шкоду для організму людини у фактах. Здобувачі освіти активно комунікували з викладачами, тому процес навчання пройшов жваво та успішно.

09 лютого, у четверг було сплановано, організовано та проведено три методичні заходи: урок-подорож в/н «Вироби з дріжджового тіста у Світі», конкурс професійної майстерності «Найкращий кухар в КВПУ. Страви з яєць» та позакласний захід «Колодія величаємо – весну зустрічаємо».

Робочий день розпочався з нестандартного уроку виробничого навчання-подорожі «Вироби з дріжджового тіста народів Європи», який провела майстер виробничого навчання Валентина Денісова у групі 2-1. Урок в/н-подорож - це особлива форма виробничого навчання, яка заснована на досвіді інших країн, показу і демонстрації творчого вирішення певного пізнавального та проблемного завдання. Мета та ідея уроку в/н-подорожі: «Подивись, як роблять в інших країнах, впровадь практичний досвід у своїй». Під час уроку в/н-подорожі «Вироби з дріжджового тіста народів Європи» учасники мали можливість познайомитися з технологією та методикою приготування виробів з дріжджового тіста європейських країн: Франції, Італії та України. Майстер виробничого навчання показав і розповів, як застосувати на практиці навчальну технологію та методи приготування дріжджового тіста, відмінності у приготуванні виробів, а здобувачі освіти презентували свої творчі проєкти по виробам з нього. Кінцевий результат – це приготування виробів з дріжджового тіста всіх зазначених країн.

Онлайн конкурс професійної майстерності «Найкращий кухар в КВПУ. Страви з яєць» провела викладач професійно-теоретичної підготовки Людмила Ушкварок, в якому приймали участь представники з груп 1-1, 2-1, 2-К, 3-1, 3-К, 4-19. Конкурс відбувався в 2 етапи – заочно-теоретичний та практичний. Конкурс був спрямований на підвищення професійної та комунікативної компетентностей. В результаті було виявлено, що всі представники були професійно обізнані та творчо розвинені. По завершенню конкурсу здобувачі освіти отримали електронні дипломи учасників конкурсу з номінацією «Кухар-професіонал».

Завершився день позакласним заходом «Колодія величаємо – весну зустрічаємо» від майстра виробничого навчання Юлії Шаєр, на якому здобувачі освіти групи 3-К ознайомились з традиціями українського народу та нашої місцевості, відчули гордість та любов до нашої національної культури та історії, а також дізналися про цікаві факти про вареники, стародавні рецепти та страви, які готували на величне свято Колодія.

10 лютого, у п'ятницю було сплановано, організовано та проведено три методичні заходи: інтерактивна гра «Смачна країна», фуд-квест «Країна смаків», позакласний захід «Прайд у сучасному оздобленні страв».

Людмила Олещук, майстер виробничого навчання провела інтерактивну гру «Смачна країна» в групі 4-19. Досвідчені фахівці четвертого курсу змагались за звання «Кращий знавець української кухні та культурної спадщини». Людмила Олександрівна створила інтерактивний проєкт у вигляді гри, де перевірила професійні знання здобувачів освіти у приготування українських страв. Гра проводилась у чотири раунди, де здобувачі освіти відчайдушно відповідали на цікаві питання. Якщо відповідь була не вірною, то здобувач освіти повинен був виконати додаткове завдання «з перчинкою», на кшталт співання української народної пісні або читання назв українських страв в різних інтонаціях. В результаті, здобувачі освіти отримали подяку за участь у грі та гарний настрій на весь день.

Фуд-квест «Країна смаків» для групи 3-К провела викладач професійно-теоретичної підготовки Світлана Карпенко. Суть квесту – інтерактивна гра, у якій здобувачі освіти перевіряли свої знання у технології приготування їжі з основами товарознавства. Світлана Анатоліївна поділила групи на п’ять команд, кожна з яких повинна була обрати свого капітана. Кожен капітан створив окремі веб-кімнати для своїх членів команди, де вони мали змогу поспілкуватись та вирішувати питання надані на інтерактивній платформі «Ahaslides». Всі гості заходу мали змогу дивитись в режимі реального часу, як спілкуються між собою команди і грають у професійну гру. За результатами гри були визначені переможці, які отримали відповідні оцінки за отримані теоретичні знання.

Майстер виробничого навчання Олексій Тіхонов провів для всіх членів методичної комісії з професії «Кухар. Кондитер» та здобувачів освіти груп 1-1, 2-1, 2-К, 3-1, 3-К та 4-19 позакласний онлайн захід «Прайд у сучасному оздобленні страв». Прайд (англ. pride – гордість, предмет гордості). У Світі існує особлива каста кухарів, яка постійно працює над створенням кулінарних шедеврів у Світовій кухні з використанням усіх інновацій, форм та методів у приготуванні та подачі страв, ці інноваційні страви і є прайдом кулінарної касти. Всі гості заходу підвищили інтерес та мотивацію до всебічного професійного розвитку, професійну компетентність і обізнаність у сфері сучасної кулінарії. Олексій Вікторович продемонстрував всім гостям заходу новітні технології у приготуванні та оздобленні різноманітних страв.

По завершенню заходу, за результатами моніторингу активності здобувачів освіти було визначено найактивніших, які отримали електронні подяки за активну участь у тижні з професії «Кухар. Кондитер».

Після проведення всіх заходів відбулося підведення підсумків всіма членами методичної комісії тижня з професії «Кухар. Кондитер». Здобувачі освіти показали своє прагнення пізнавати та навчатись чомусь новому. Викладачі та майстри виробничого навчання разом із здобувачами освіти довели, що професійне навчання може бути цікавим, корисним та незабутнім. Робота по підвищенню педагогічної майстерності у професії «Кухар. Кондитер» не завершується. Кожен з членів методичної комісії зробив самоаналіз своїх заходів та працюватиме далі над покращенням якості професійної освіти задля перемоги України!

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…