Наша діяльність

Онлайн-конференція «Міжпредметна інтеграція як елемент сучасної освіти. STЕAM – підхід»

28 лютого 2023 року Навчально-методичним Центром професійно-технічної освіти в Донецькій області організована обласна онлайн-конференція «Міжпредметна інтеграція як елемент сучасної освіти. STЕAM – підхід», яка реалізована з досвіду викладачів загальноосвітньої та професійно-теоретичної підготовки ДНЗ «Костянтинівське вище професійне училище».

Едуард ГОНЧАРОВ, директор НМЦ ПТО у Донецькій області, відкрив онлайн-конференцію вітальним словом. Едуард В’ячеславович підкреслив актуальність досвіду викладачів для професійної (професійно-технічної) освіти в умовах воєнного стану та повоєнного часу. Наразі в Донецькій області, у більшості ЗП(ПТ)О, навчальний процес організовано у дистанційному або змішаному форматах, але ніщо не повинно стати на заваді до надання якісних освітніх послуг. Від обізнаності та професійної компетентності педагога залежить якість професійної (професійно-технічної) освіти.

Ольга ПУСТОВГАРОВА, методист кабінету загальноосвітньої підготовки НМЦ ПТО у Донецькій області, привітала всіх учасників онлайн-конференції. Розповіла про напрямки розвитку STEM-освіти в Україні.

Анна ОПАНАСЕНКО, методист кабінету професійної підготовки НМЦ ПТО у Донецькій області, приєдналась до привітань всіх учасників онлайн-конференції. Поділилась інформацією щодо актуальності розвитку STEM-освіти у Донецькій області.

Зміни, які сьогодні відбуваються в науці, суспільному житті впливають на зміст освіти. Однією з умов підвищення якості освіти є формування цілісної системи універсальних знань, умінь і навичок, а також особистого досвіду здобувачів освіти. Реалізувати цю умову в професійно – технічній освіті допомагають міжпредметні зв’язки.

Міжпредметні зв’язки – це сучасний принцип освіти, який впливає на відбір і структуру навчального матеріалу цілого ряду предметів, підвищує системність знань здобувачів освіти, активізує методи навчання , дає можливість застосовувати знання і вміння у конкретних життєвих ситуаціях, в професійній діяльності майбутніх кваліфікованих робітників.

STEM-освіта - є міждисциплінарним підходом до навчання де строго академічні концепції поєднуються з реальними уроками, здобувачі освіти застосовують науку, техніку та технічну творчість, математику в проєктах, які мають зв'язок із закладом освіти, громадою, роботою та глобальним підприємництвом, що дозволяє розвивати грамотність STEM, а разом з цим - здатність конкурувати в нових реаліях економіки держави.

Останнім часом, у європейському науковому дискусії наголошується на важливості всіх дисциплін, використанні міждисциплінарних підходів STEAM (літера A з англ. «All» - «всі»; та/або «Arts» - «Мистецтво») і поєднанні природничо-наукових з іншими навчальними дисциплінами, які вивчаються у всіх закладах освіти, починаючи з дошкільної освіти та закінчуючи вишами.

Ольга НОВІКОВА, заступник директора з НВР Краматорського вищого професійного училища, поділилась досвідом в організації STEM-навчання на базі Краматорського ВПУ. Ольга Василівна розповіла про три нові STEM-лабораторії закладу з різними напрямами роботи, які почали функціонувати до початку введення воєнного стану в Україні.

З досвідом роботи викладачів ДНЗ «Костянтинівське ВПУ» можна ознайомитись за посиланням: https://cutt.ly/D8jqe21

Олена ЧУЧІНА, викладач професійно-теоретичної підготовки, «STЕAM – підхід у навчанні професії «Перукар (перукар-модельєр). Манікюрник»: https://cutt.ly/K8jqsfY

Ольга ГОРІНА, викладач математики та інформатики, «STЕAM – підхід на уроках математики та інформатики»: https://cutt.ly/A8jqklu

Олексій ТІХОНОВ, викладач професійно-теоретичної підготовки і майстер виробничого навчання, «STЕAM – підхід у навчанні професії «Кухар. Кондитер»: https://cutt.ly/b8jq7XR

Наталя КАМАНОВА, викладач фізики та астрономії, «STЕAM – підхід на уроках фізики та електротехніки»: https://cutt.ly/X8jwpID

Наприкінці заходу спікери зробили невеличкий подарунок у вигляді виконання патріотичного вірша від здобувачки освіти ДНЗ «Костянтинівське ВПУ» Анастасії ПЛАТОНОВОЇ «Костянтинівка – рідне місто». Підсумовуючи результати онлайн-конференції, Едуард ГОНЧАРОВ, директор НМЦ ПТО у Донецькій області, зробив висновки про високий показник педагогічної майстерності викладачів закладу. Анна ОПАНАСЕНКО підкреслила, що STEM-освіта – це, насьогодні, не інноватика в освіті, а вимога сьогодення.

Освітяни Донецької області працюють задля перемоги на освітньому фронті та заради успішного майбутнього України! Слава Україні! Героям Слава!

#Все_буде_ПТО! #Все_буде_УКРАЇНА!

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…