Наша діяльність

На Донеччині проведено «Педагогічну майстерню» викладачів предмета «Електротехніка» з онлайн трансляцією

6 грудня 2017 року на базі Державного навчального закладу «Костянтинівське вище професійне училище» Навчально-методичним центром професійно-технічної освіти у Донецькій області був проведений методичний захід «Педагогічна майстерня» викладачів предмета «Електротехніка» за темою: «Майстерність педагога – можливості без меж».

НМЦ ПТО у Донецькій області, працюючи над вирішенням науково-методичної задачі «Підвищення ефективності професійного навчання шляхом оновлення змісту освіти та використання інноваційних технологій», продовжує впроваджувати у своїй діяльності інноваційні форми роботи з педагогами. Традиційним уже стало проведення нетрадиційних методичних заходів, де методисти Центру пропонують педагогічним працівникам провести час у атмосфері довіри, підтримки, комфортного та продуктивного спілкування.Такі форми вносять в роботу свіжі думки, нові ідеї, сприяють згуртуванню, мають значні переваги перед традиційними формами роботи. Їхня оригінальність, новизна, викликають інтерес та захоплення у педагогів, що забезпечує гарний настрій та ефективну взаємодію.

На початку «Педагогічної майстерні» за традицією перед учасниками виступив директор ДНЗ «Костянтинівське вище професійне училище» Сергій Дорофеєв із доповіддю про історію закладу, сучасну роботу та плани на майбутнє, наголосивши на тому, що впровадження інноваційних технологій в освітній процес є пріоритетним напрямком роботи училища, про що свідчать звіти про проведення відкритих заходів та уроків на сайті Навчально-методичного центру професійно-технічної освіти у Донецькій області й «Професійна освіта Донеччини».

Подальшу роботу «Педагогічної майстерні» методист Центру Тетяна Солодун запропонувала у формі роботи малими групами. Учасники кожної групи написали на аркуші очікувані результати від проведення заходу, познайомились між собою, обрали провідного педагога, тобто капітана, потім представили себе перед аудиторією й назвали по одній визначальній рисі свого характеру, що стосується професії. Педагоги характеризували себе як відповідальних, дисциплінованих, креативних, вимогливих до себе й учнів, небайдужих, позитивних, сучасних, справедливих. Всі ці риси й визначають сучасного викладача, портрет якого склався в ході знайомства.

З метою створення в групах комфортної атмосфери, позитивного настрою та сприянню згуртованості методистом було запропоноване педагогам провести розминку й перевірити себе в знаннях термінів з педагогіки та методики викладання виконанням інтерактивної вправи «Скласти пазли». Цією вправою учасники визначили такі поняття як: педагогічні інновації, педагогічна творчість, інтерактивне навчання, критичне мислення, мотивація, рефлексія, урок. Учасники груп обговорили визначення понять, які потім були озвучені капітанами. Обізнаність педагогів порадувала методиста близькістю до наукових визначень цих понять, які були продемонстровані в презентації.

Основною метою проведення таких методичних заходів є, насамперед, обмін досвідом роботи педагогів. Активність з цього питання приємно вразила. І дійсно, майстерності педагогів немає меж. Цей факт свідчить про те, що викладачі прагнуть вдосконалюватись, підвищувати рівень своєї професійної майстерності й компетентності.

Про досвід роботи з впровадження інноваційних технологій на уроках електротехніки для розвитку творчих здібностей учнів розповіла викладач ДНЗ «Костянтинівське вище професійне училище» Наталя Каманова. Досвідом застосування нетрадиційних форм проведення уроків та позаурочних заходів поділився викладач Слов’янського багатопрофільного регіонального центру професійної освіти ім. Петра Кривоноса Роман Савва, для прикладу продемонструвавши презентацію з фото звітом проведення «Фото-кросу».

Дуже цікавим видався досвід викладача ДНЗ «Дружківський професійний ліцей» Наталі Пімонової з використання проектних технологій на уроках електротехніки, яка наголосила, що метод проектів якнайбільше сприяє виявленню талановитих учнів і на закінчення доповіді продемонструвала презентацію проекту одного з таких учнів. Цікавим видався досвід впровадження інновацій при проведенні бінарних уроків викладача Лиманського професійно-технічного училища Валерія Ємельяненко. Досвідом використання ігрових методів на уроках електротехніки поділилась викладач Краматорського вищого професійного училища Катерина Нестюркіна і розповіла про те, що учні активніше й з інтересом готуються до уроку, знаючи, що урок буде в ігровій формі.

Новою методичною розробкою уроку електротехніки з використанням ІКТ поділилась з колегами викладач Костянтинівського професійного будівельного ліцею Ірина Орчелота. Досвід використання тестових технологій при перевірці якості знань учнів на уроках електротехніки продемонструвала викладач ДПТНЗ «Краматорський центр професійно-технічної освіти» Людмила Донцова, яка була експертом при складанні тестових питань для проведення обласної олімпіади з предмета «Електротехніка».

Майстерність педагога полягає не тільки в умінні викладати предмет, а й в майстерності вирішення педагогічних ситуацій. Тетяна Солодун навела приклади складних педагогічних ситуацій і надала рекомендації й поради стосовно їх вирішення.

Не менш важливою для педагога є майстерність запобігати емоційному вигоранню. Педагогічну діяльність можна віднести до розряду складних, стресогенних, найбільш напружених в психологічному плані, оскільки вона пов'язана з роботою в системі "людина-людина" і припускає надання підтримки і допомоги підопічним. Методист розповіла про методи допомоги при синдромі емоційного вигорання та нескладні вправи для зняття емоційної напруги, які розраховані на 5 хвилин і педагоги можуть виконати на перерві.

Наприкінці заходу учасники поділились враженнями, визначили своє задоволення проведеним заходом позитивними СМАЙЛАМИ і виявили, що очікувані результати справдились і в деяких випадках перевершили. Педагоги висловили слова подяки НМЦ ПТО у Донецькій області за організацію заходу, а методист у відповідь сказала про те, що сама велика подяка – це бажання педагогів відвідувати наші заходи.

Учасники «Педагогічної майстерні» висловили слова щирої вдячності адміністрації ДНЗ «Костянтинівське вище професійне училище» за гостинність, створену комфортну атмосферу й побажали закладу подальшого розвитку, а один одному творчого натхнення й вдосконалення педагогічної майстерності.

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…